Değer Kaybı Araç Sahiplerinin Korkulu Rüyası Oldu!

Değer Kaybı araç sahiplerinin korkulu rüyası oldu. Ancak araç sahipleri bunun farkında değil.

Merhabalar.

Araç Değer Kaybı
araç değer kabı sigorta trafik sigortası samsun sevinç sigorta

Maddi sonuçlu, en az iki taraflı trafik kazası olduğunda. Kazada kusursuz olan taraf, kazada kusurlu aracın trafik poliçesinden aracındaki maddi hasarının, trafik teminatının karşıladığı 100 bin TL’ye kadarını alabiliyor. Kazada kusursuz olan araç sahibi, aracının maddi hasarını kazada kusurlu olan aracın trafik poliçesinden yaptırdıktan sonra, aracındaki değer düşüşüne karşılık tekrar karşı aracın trafik poliçesine müracaat etme hakkı bulunuyor. Bu uygulama uzun zamandır vardı. Peki, bugün neden sorun olarak karşımıza çıkıyor? Yakın zamana kadar 50 – 60 bin TL’ye sıfır bir araç alınırken, trafik poliçesi 39 bin TL teminat veriyordu. Yani trafik poliçesindeki teminat sıfır bir aracın 2/3’ünü karşılayabiliyordu. Dolayısıyla, bir kaza olduğunda ortaya çıkan hem maddi hasarı hem de değer kaybını karşılayabiliyordu. Ancak, bugün durum değişti. Değer kaybının bugün gündeme gelmesi iki olumsuz gelişmeden kaynaklanıyor: 1. Araba ve parça fiyatları çok arttı, 2. Trafik teminatı yeterince arttırılmadı.

Bir örnek: iki aracın karıştığı bir kazada A aracı %100 kusurlu olup B aracında meydana gelen 80.000,00 (seksenbin) TL’lik hasarını trafik poliçesinden yaptırıyor.

B araç sahibi, maddi hasarını karşıladıktan sonra A araç sahibinin trafik poliçesine tekrar, aracındaki değer kaybı için başvuruyor. Ekspertiz raporu sonucunda B aracında 60 bin TL değer kaybı ortaya çıkıyor.

A aracının trafik poliçesi 100 bin TL’lik kısmının 80 bin TL’si ile B aracının maddi hasarını ödedikten sonra geriye 20 bin TL’lik bir limit kalıyor. Değer kabı ise 60 bin TL’dir. Bu durumda A aracının trafik poliçesi değer kaybı talebinin sadece 20 bin TL’lik kısmını ödüyor. Geriye kalan 40 bin TL’yi A aracının sahibi ödemek zorunda kalıyor.

Kısaca, trafik teminatı maddi hasar + değer kaybı toplamda 100 bin TL’ye kadar ödeme yapıyor. Üstünü ruhsat sahibi karşı tarafa ödemek zorunda kalıyor.

Burada önemli bir husus daha var: kasko poliçeleri trafik poliçesinin ödemekte yetersiz olduğu maddi hasarı (verdiği teminat tutarı oranında) öderken, değer kaybı teminatı vermiyor ve dolayısıyla değer kaybı taleplerinde trafik poliçesinin yetersiz kaldığı durumda kasko devreye girmiyor.

Olası bir kazada değer kaybı talebiyle karşılaşarak, maddi açıdan zor duruma düşmemek için önceden alacağımız iki önlem vardır:

  1. Önlem: araç içi yol kayıt kamerasız aracınızla trafiğe çıkmayın. Böylece olası bir kazada kural hatası yapmadığınızı ispat ederek, yükümlülükten kurtulmuş olursunuz.
  2. Önlem: değer kaybı ödemesi yapan bir sınırsız imm poliçesi yaptırmak.

Tavsiyem odur ki, her iki önlemi bir arada almak sizin için çok daha iyi olacaktır. Bu iki önlemi almak için ödeyeceğiniz paranın, ilerde ödemek zorunda kalacağınız on binlerce TL karşısında bir önemi kalmayacaktır. Üstelik bu iki önlemi taksitli olarak yaptırabilirken, olası bir kazada karşı tarafa yapacağınız ödeme peşin olacaktır.

14.09.2022, Çarşamba, Samsun.

“Değer Kaybı Araç Sahiplerinin Korkulu Rüyası Oldu!” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.